Moxibustion

Hvad er Moxibustion – Moxa?

Moxibustion eller kortere sagt moxa er en flere tusinde år gammel kinesisk varmende behandling. Med moxa opvarmer akupunktøren akupunkturpunkterne med brændende blade fra kinesisk urt gråbynke.
Ordet maxibustion kommer fra det japanske ord “mogusa”, som betyder urt (mugwort) og det latinske ord “bustion”, som betyder brænde.

Behandling med moxa

Moxa kan behandles på mange måder. Det mest almindelige teknik er at udføre moxa med en glødende cigarformet moxarulle, som man bevæger 5-10 cm væk fra huden over et eller flere akupunkturpunkter eller større områder i kroppen.

Man kan også varme akupunkturnåle med moxa, hvad kan lyde underligt, men det er ufarligt, uden bivirkninger og det skader ikke huden. Til gengæld føler patienten en behagelig varme efter behandlingen.
Endelig kan man sætte moxa på huden på salt eller ingefærskiver og antændes. Mens den gløder, patienten får en intens men behagelig varme.

Hvordan påvirker moxa?

Med hjælp af Moxa genskabes cirkulationen af energi eller/ og blod i kroppen. Moxa er en effektiv måde at behandle kulde- og fugttilstande, stagnationer, muskel- og ledsmerter f.eks. musearm, smerter i ryggen og skulder, sportskader, migræne samt barnløshed.

Moxibustion er ikke anvendt så meget i Danmark af akupunktører, fordi mange syntes det er for tidskrævende. Det er synd, fordi det er et utroligt nyttigt redskab og patienterne er meget glade for det.