GINSENG SOM KOSTTILSKUD OG  NATURMEDICIN.

Ren Ginseng indeholder bitterstoffer, som hjælper kroppen til at kunne modstå enhver stress-påvirkning.

Disse stoffer forhøjer produktionen af DNA, RNA samt alle proteiner, der er nødvendige for livsprocesserne.

Bitterstofferne stimulerer binyrer, bugspytkirtel og hypofyse til at harmonisere blodsukkerbalancen samt til at nedsætte risikoen for infektion.

Ginseng forhøjer produktionen af fordøjelsesvæsker og er mildt sedativ, d.v.s. beroligende.

Ginseng anvendes i kinesisk urtemedicin i forskellige blandinger eller tilsat Royal Jelly.

Roden anvendes især til at genvinde vitaliteten efter læsioner, operationer og alvorlig sygdom samt iøvrigt ved alle svaghedstilstande (også alderdomssvækkelse).

Indgår i behandling af nervøsitet, søvnløshed, anæmi, svækket fordøjelse, kortåndethed, svigtende hukommelse, dårlig appetit, diarré, impotens, nedsat sexlyst, tørhed i vagina (påvirker kvindelige hormoner) samt til at styrke blodets kvalitet.

Der findes også dokumentation for positiv farmakologisk effekt på åreforkalkning, depressioner, ødemer, mavesår og ubalancer i blodsukkeret.

Man bør kun tage det som en kur over nogle uger, indtil man mærker en bedring eller normalisering.

Ved længerevarende problemer tages Ginseng typisk i 3 mdr., derefter en pause på 1 måned. Hvis der fortsat er behov for det, kan man genoptage kuren.

Kvinder bør ikke tage ren Ginseng som en langtids-kur.  VIGTIGT

Det skyldes, at ren denne rod kan give Østrogen-lignende virkninger, og kan hos kvinder, der tager dette over lang tid, give smerte i brystkirtlerne og senere knuder. Der kan forekomme forandringer i vaginalsekretet.

Disse virkninger tilskrives den strukturelle lighed mellem ginsenoider og de naturlige steroid-hormoner. Østens kvinder kunne ikke drømme om at indtage dette. “Ginseng er for mænd”
– siger de.

Der findes et “kvindeligt Ginseng” – Dong quai, Angelica sinensis, som ikke giver den ovenfor nævnte effekt, men som har en meget gavnlig indvirkning uden den hormonelle påvirkning, som Ginsenoiderne kan give.
Dong quai anvendes i stor udstrækning af Østens kvinder ved hormonale ubalancer og eventuelle overgangsalder-symptomer og har en lang række positive effekter.
Se special-info herom.

Ginseng er en Chi-tonic, d.v.s. den styrker livsenergien generelt. Den er yang og den har derfor en varmende og bevægende effekt på chi og blod. Alt, hvad der har karakter af Chi-tonic, bør ikke tages ved en begyndende forkølelse og influenza. Det vil kunne forlænge og forværre disse lidelser, – de “drives dybere ind” ifl TCM. Hold en pause, og begynd indtagelsen, når sygdommen er borte.

Kontraindikationer for ren Ginseng og alle produkter tilsat Ginseng:

Medicin, der indeholder hormoner, blodtryksnedsættende medicin samt hjertemedicin i øvrigt. Ved skizofreni, epilepsi.

  • Referencer:
    • Mark Pederssen, Beinfield og Korngold, USA, Vogel, Europe, Chinese Medicine-litterature.

© Doris Damsgaard, Svendborg.