Hæmorider –  patientinformation.

Hæmorider er ”åreknuder i endetarmen” og skyldes en ubalance i kredsløbet. Denne ubalance kan opstå på grund af manglende eller for lidt motion, f. eks.meget stillesiddende arbejde, eller det modsatte: at stå eller gå meget hver dag.

Hæmorider opstår ofte hos patienter med ”hård mave” eller patienter, som ikke efterkommer kroppens krav om at gå på toilettet, for de ”har ikke tid lige nu” – eller har fået spændinger i endetarmen som følge af smerter – eller blot af frygten for smerterne.

Det kan give meget store problemer og smerte samt hæmorider, hvis vi ikke efterkommer kroppens naturlige funktioner.

Årsagen til ”hård mave” kan måske findes i sygdom i mave/tarm, hvilket naturligvis kræver lægeundersøgelse og tilhørende behandling.

Hæmorider kan også opstå efter en sygdomsperiode med stærk diarré, der irriterer endetarmens slimhinde og muskler.

Kvinder, som ellers ikke kender til problemet, kan få hæmorider under en graviditet.

Kroppens eget ur styrer funktionerne.

Du får her en lang forklaring på, hvorfor det er sådan.

Vores krop har en naturlig rytme. Ifølge den orientalske sundhedslære har vi en energi kaldet qi (udtales ki), som strømmer igennem kroppen døgnet rundt – igen og igen. Den stopper ikke, så længe vi er i live.

Qi´en strømmer igennem vores organer og opholder sig 2 timer ad gangen i hvert organ. Derved får det aktuelle organ mere energi. Det får energi til at udføre de processer, som er naturlige for organet.

Vi kender tidspunkterne for, hvornår det enkelte organ får tilført ekstra qi. De kan sættes ind i et skema – et ur. Det hedder et organ-ur og det styrer alle kroppens funktioner. Alle zoneterapeuter arbejder ud fra denne viden. Alle akupunktører benytter også viden om organuret i arbejdet.

I løbet af døgnets 24 timer har et organ henholdsvis maximum energi eller minimum energi. Når der er maximum i et organ i organ-uret, vil der være minimum i det organ, som ligger modsat i kredsen på uret. Energien – qi´en – bølger igennem kroppen uophørligt.

Det sker hos alle varmblodede skabninger, mennesker og dyr. I det øjeblik vi fødes, går energistrømmen – qi´en – i gang og den standser først, når vi dør.

Elektromagnetiske svingninger holder os i gang.

Vi ved, at det er en elektromagnetisk strøm, som påvirker vores celler.

En celle er ”ladet med” både plus og minus-elektricitet og det er grundlaget for alle fysiske/ biologiske funktioner. Grundlaget for liv. Denne elektriske energi består af 2 kerner af energi – en der er plus-ladet og som kaldes yang – og en som er minus-ladet, og som kaldes yin.

Udtrykkene yin og yang bruges som forklaringsmodeller i mange sammenhænge. Yang bruges blandt andet som betegnelse for noget der er varmt, aktivt, lyst, maskulint, uroligt, i bevægelse. Solen er yang, fordi den er lys og varm.

Yin bruges blandt meget andet som betegnelse for noget, der er køligt eller koldt, stille, feminint, i ro og altså er minus-elektricitet. I denne begrebsverden betegnes månen som yin, fordi ”den er fjern og kølig.”

Det berømte yin-yang-tegn er netop udtryk for ovennævnte funktion. Yin-yang er udtryk for modsætningernes komplementære tilstand overalt – i alt. Det opdagede Niels Bohr, og han brugte udtrykket i sit våbenskjold, som hænger i Frederiksborg Slotskirke. ”Contraria sunt complementa”.

Vi har en yin-yang-balance i vores krop. Den svinger konstant og påvirker dermed vores helbred.

Hvordan opstår hæmorroider?

Ved ”hård mave” opstår et unaturlig pres på tarmvæggen.

Den faste konsistens gør, at bare det at gå på toilettet, bliver en smertefuld affære.

De små fine årer i tarmvæggen lider, og når det foregår over længere tid, påvirkes blodcirkulationen, kredsløbet – i tarmvæggen og der dannes blodfyldte udposninger – hæmorider.

”Hård mave” eller ”træg mave” kan skyldes kosten, som mangler et eller flere livsvigtige emner. Det kan være indholdet af fiber i mad og drikke, essentielle fedtsyrer (vi lever i ”fedtforskrækkelsens tid”, hvor mange mennesker mangler sunde fedtstoffer), mange får for lidt vand i løbet af dagen (se min info herom).

Uorden i mavens syre/base – balance kan skabe forstyrrelser.

Fravær af bare et af nævnte emner kan være årsag til problemet.

Tarmfloraen kan være i ubalance og det kan bl.a. skyldes parasitangreb, som bliver mere og mere almindelige. Der er parasitangreb, som giver skiftevis meget ”hård mave” og voldsom diarré. Det belaster endetarm og anus.

Essentielle fedtsyrer – livsvigtige fedtsyrer – er nødvendige for en god funktion i kroppens organer.

Organuret og diagnoser:

Kl. 5-7 om morgenen har tyktarmen mest energi.

Derved får den kræfter til at medvirke til udskillelse af rest- og affaldsstoffer. Derfor går de fleste mennesker på toilettet på det tidspunkt.

Kl. 7 bølger energien ind i maven og giver denne optimal energi i 2 timer. Derfor bør vi spise dagens største måltid imellem kl. 7 og 9, for da har maven mest energi til rådighed for fordøjelse og optagelse af næringsstoffer samt videre ekspedition af reststofferne.

Kl. 9 siver energien videre til milten. Efter 2 timer siver energien videre til hjertet, hvor den opholder sig fra kl. 11 til kl. 13 o.s.v. hele uret rundt. Sådan fortsætter det hele dagen og natten.

Kendskabet til organuret har betydning ved diagnosticering af ubalancer og smerter. Jeg vil nævne et par eksempler: Smerter under ribbensbuen i højre side, som trækker om i ryggen – om natten omkring kl. 01 – 03 kan indikere lever/galdeproblemer.

Hjertetilfælde opstår enten når hjertet har maximum energi – eller når det har minimum energi. Det er enten kl. 11 – 13 eller 23 – 01. Enhver skadestue kan bekræfte dette.Derfor skal en person med hjerteproblemer ikke udsætte sig selv for ekstraordinære fysiske påvirkninger i disse tidsrum.

Denne viden er en hjælp for en behandler, når vi skal udrede en diagnose på en klient, som kommer med uklare symptomer.

Den alternative behandling af hæmorider vil bestå af akupunktørens behandling og din egen behandling.

Akupunktørens behandling:

Auriculoterapi,akupunktur og moxa samt kostvejledning og kosttilskud, vejledning om betydningen af at adlyde kroppens signaler og forslag til naturmedicin og aromaterapi med æteriske olier.

Din egen behandling:

Kostændring, måske livsstilsændring, badning af hæmoride-området og måske naturmedicin.

Akupunktørens behandling vil som regel virke ret hurtigt, men vi skal også forebygge tilbagefald, da du jo har tendenserne.

Derfor er det vigtigt, at du følger rådene, som du får. Gør du det, kan du se frem til at få det meget bedre med dine ”plageånder” – måske kan vi få dem helt væk.

Kostvejledningen er ret enkel.

Ved udbrud af hæmorider, det, der kaldes en hæmoride – krise – må man ikke drikke kaffe og te, ikke spise fede fødevarer, stegt kød, pålæg – det der hedder charcuteri-varer (al slags kødpålæg og postejer).

Spis et par skefulde af en god græsk youghurt hver morgen. De græske typer, som vi kan købe mange steder i dag, hører absolut til blandt de bedste. Bland lidt frisk frugt i samt en tsk. flydende honning. Sådan spiser grækerne den – som morgenmad eller dessert.

Man kan drysse med en blanding af frø og kærner, som er blendede. Det kan være mandler, sesam, hørfrø, græskarkærner og hvad man ellers synes om. Den blanding er nærings- og fiberrig.

I youghurten findes nogle meget gavnlige mælkesyrebakterier. Den er lavet på sødmælksbasis og indeholder derfor en vis mængde mælkefedt – men dermed også en masse gavnlige stoffer.

Hvis du er vægtvogter, så brug den lette udgave – 10 % fedtstof.. Spis det naturel eller med lidt frisk frugt – eller med finthakkede krydderurter – 2-3 forskellige slags + lidt sydesalt + 1 tskf. af en god olivenolie – er også en god blanding. Gør det for din maves sundhed og velbefindende.

Spis fiberholdige madvarer – mange grønsager og frugt.

Kosttilskud der virker imod hæmorider:

En god multivitamin, zink (hvis konstateret zink-mangel, få en test i en helsekost, – det er gratis) + B-komplex + magnesium samt en god essentiel fedtsyre.

Der er adskillige gode mærker i handelen af livsvigtige fedtsyrer: Den første, som kom frem i Danmark var Udo´s Choise.

En anden essentiel fedtsyre er Eye-Q, som er smagt til med citrus og dermed har en behagelig smag De fås i kapsler eller flydende.

En tredje på top-ti-listen er Omega 3-6-9, som fås i kapsler. Den er et godt kvalitetsprodukt.

Samtidigt med at du tager en essentiel fedtsyre, anbefales det at tage 500 mg vitamin C for at undgå harskning af olien i maven.

Vitamin C er vandopløseligt, og du skal ikke være nervøs for at få for meget af det. Kroppen regulerer selv, og der skal rigtig meget til – for at få for meget. Får man ved et uheld for meget vitamin C, vil kroppen reagere med diarré. Vi kalder det ”diarré- grænsen”. Så går man bare lidt ned i dosis.

Og – lad mig slå det fast med syvtommer-søm: Essentielle fedtsyrer feder ikke. Det er bevist ved talrige undersøgelser i USA. Kroppen bruger hvert et gram.

Mange sportsfolk på alle planer har opdaget, at de får mere energi og en større ydeevne og udholdenhed, når de tager et tilskud af essentielle fedtsyrer. Antallet af overbelastningsskader i led og sener falder.

Mange professionelle musikere har opdaget, at deres led og sener bliver mere smidige, når de husker at spise essentielle fedtsyrer.

Auriculoterapi – fransk øreakupunktur:

Du får 2 små fine nåle i ørerne – en i hvert øre. De hedder Asp permanentnåle og skal sidde på nogle særlige punkter i ørerne – for hæmorider. De kan sidde i 2 – 5 dage. Behandlingen udføres af akupunktører og auriculoterapeuter.

Moxa er en meget gammel naturmetode, der er meget effektiv. Den kommer fra Fjernøsten og har været brugt der i årtusinder – intet mindre! Den udføres af akupunktører.

Et punkt oven i hovedet varmes ganske let med en Moxarulle, og hæmorroiderne forsvinder. Der er intet ubehag eller bivirkninger.

Jeg har brugt moxa som eneste behandling til patienter i min klinik igennem mange år – og med fine resultater.

Naturmedicin kan øge effekten og dermed fremskynde helbredelsen.
Hvis du går til en helsekost, vil de tilbyde dig: Æsculaforce tabletter og måske suppleret med den kredsløbsstyrkende Phytomin nr. 7.
Der findes en salve til hæmorider. Den hedder ”Nelsons Hæmoridesalve” i tuber.

Aromaterapi er fremragende til hjemmebehandling. Ifl. Valerie Ann Worwood, den berømte aromaterapeut, som har skrevet ”The Fragant Pharmacy,” – kan du bade området med hæmorider med en blanding af æteriske olier. Det kaldes aromaterapi. Olierne kan købes i helsekost-butikker.

Tag et stykke blødt stof, bomuld eller flonel, eller brug et stykke vat, som er bredt ud og fugt det med varmt vand, og du har en slags kompres. Dryp 2 dråber af følgende blanding på.

Det skal være nøjagtigt, for de aromatiske olier virker stærkt og arbejder sammen i en synergetisk effekt.

Synergetisk aromaterapi-blanding for hæmorider:

Patchouli2 dråber

Myrrha10 dråber

Cypres5 dråber

Der må kun bruges 2 dråber af denne blanding på kompresset til hver behandling. Læg kompresset på hæmoride-området – endetarmens åbning – i nogle få minutter ad gangen – 3-4 gange i en behandling.

Dette hæmoride-bad foretages to gange dagligt og det vil lindre – og hjælpe til at hæmorroiderne svinder.

Olierne er naturlige produkter uden tilsætning af syntetiske og kemiske stoffer og dermed uden risiko for allergisk reaktion.

Du har her fået en håndfuld forklaringer og forslag, og du kan selv vælge om du vil bruge ”hele pakken” eller nøjes med en eller to af komponenterne. Desto mere intens behandling – desto hurtigere og mere effektiv virkning.

Doris Damsgaard, Svendborg, 2006

Klik her for Behandling for Hæmorider og forstoppelse