Tungediagnose

Relevante forklaringer på tunge diagnose

I kinesisk medicin har man meget gamle fine forklaringer, der har fuld gyldighed i dag. Jeg giver her et kort indblik i vores grundlag for eksistens: Jing – også kaldet Essens. Oprindelse og funktion

Essens – også kaldet Jing – er den grundlæggende energi for al funktion i krop og sind. Essens er vores dybeste kilde til livskraft og livsvilje. Den græske filosofi fordeler menneskets livsenergi i krop, sind og ånd.

Den kinesiske filosofi fordeler vores livsenergi i essens, qi og shen.Vi har to typer af essens: Den medfødte, nedarvede Essens og den erhvervede Essens, som kroppen danner af den føde, vi giver den samt af den luft, vi indånder. Essens svarer til nyre-yin og qi svarer til nyre-yang.

Den fysiske manifestation Essens lagres i nyrerne og er forbundet med deres energi. Essens er tæt forbundet med blod og begge opstår af den samme kilde, er ens af natur og lider samtidigt af samme ubalance, der altid vil være underskud – xu.

Blod dannes af erhvervet essens, d.v.s. den Essens, der dannes af den indtagne mad og drikke..Den medfødte, den nedarvede essens indeholder et energetisk stof, en livskraft, og den næres og vedligeholdes delvist af den erhvervede essens.

Det betyder, at vi igennem den rigtige kost og livsstil kan vedligeholde og forny kvaliteten af den medfødte essens. Både essens og blod er yin af natur essens-og-blod-er-yin-af-natur Blod lagres i leveren og essens lagres i nyrerne.

Essens kan ikke ses direkte på tungen, men når kroppens essens fungerer godt, ser tungen frisk ud. Hvis der opstår ubalancer, kan det ses, typisk ved fordybninger i tungen.Ubalance i essens betyder samtidigt ubalance i blod og omvendt. Derfor – hvis der opstår underskud i blod, skal vi være opmærksom på tilstanden i essens samt de organer, hvor essens opholder sig. De organer som kan få underskud af essens er: Lunger, mave/milt og nyrer.

Tungediagnose

Underskud i nyre-essens Det ses på tungen ved tungediagnose at der dannes en fordybning over nyre-området.Fig. 1 Et alvorligt underskud i essens rammer først og fremmest nyre-energien, altså den medfødte essens og den erhvervede essens.

Her ses en tydelig fordybning over nyrerne. Den sorte belægning betyder voldsom hede i nyrerne med opbrænding af kropsvæskerne. Leverområderne viser stærk hede med begyndende opbrænding af kropsvæsker og der er hjerte.yin-xu.

Et eksempel på, at hede har bredt igennem 5-fase-lovens elementer. Underskud i mave/milt-essens Fig. 2

Fordybning over milten, som viser et alvorligt underskud – en underfunktion i milten (jord-elementet).Her er leveren også påvirket med begyndende lever-blod-xu.

Den hævede tunge viser toksisk hede, som skader de indre organer. De korte horisontale fissurer over mave- området: Mave-yin-xuDe vertikale fissurer over ØV – (øverste varmer): Lunge- og hjerte-yin-xu.Underskud i lungens essens:Fig. 3Tydelig fordybning:Underskud i lunge-essens.

Oprullede kanter betyder voldsom fuld hede. Rød tunge uden belægning: Yin-xu.Tyk, fedtet grå belægning over nyreområdet: Hede. Essens og blod Vedr. tilstanden i blod: Tynd, bleg eller lysrød.

Tungen kan være orange, som vist her, hvor den også er tyk og hævet. Belægningen: Tør.Fig. 4 Orange tunge. Se desuden min artikel om de 4 ubalancer i blod. i “Tungens Mønstre”.”Forfald af essens, Essens forringes med alderen – en naturlig proces, medmindre vi gør noget for at pleje vores essens.

Kvinder begynder at miste essens allerede fra det 35. år

Årsag: Menstruationer medtab af blod, fødsler og amning tærer på essens, aborter, sygdom og operationer ligeledes.

En langvarig hektisk livsførelse herunder overdreven sex, påvirkning fra emotionelle faktorer, undertrykte følelser, stress, lang tids overarbejde og udbrændthed kan have samme indflydelse på essens. Det gælder både mænd og kvinder. Andre årsager: Essens er delvist afhængig af tilstanden i qi og påvirkes af underskud i qi på grund af manglende eller dårlig ernæring og dårlig næringsoptagelse.

Tjek eventuelle årsager til dårlig næringsoptagelse. Husk: Qi får sin næring og styrke fra maven – og det, som vi giver den.Fig. 5 Dette billede viser tungen, når livsenergien er ved at slippe op. Der er underskud af yang, af qi, af essens og blod. Tilhørte en kvinde på 80 år, som døde kort tid efter at billedet blev taget.

Essens – ånd (essence-spirit)

Betragtes i kinesisk medicin som en sammenhængende manifestation af livskraften – livs-energienI moderne psykologi forstås udtrykket også som svarende til sind (engelsk “mind”).

Behandling og forebyggelseNyrerne huser essens, leveren huser (oplagrer) blod. Ved underskud i essens, er der altid underskud i blod. Der er altså samtidigt underskud i både lever og nyrer, og det skal vi behandle ved at nære leveren og styrke nyrerne.

Øvrige årsager, som nævnt ovenfor, skal behandles ad hoc. Vi kan forebygge og behandle ved at anbefale en fornuftig livsstil og kost, jævnlig akupunkturbehandling og indtagelse af kinesiske urter, som styrker essens og forhindrer nedslidningen heraf.

Yderligere supplerende behandlinger, som styrker blod: Styrk Qi med moxa, giv kosttilskud med vitaminer, mineraler, urter, essentielle fedtsyrer, rigeligt væske.Tungediagnose Læs mere på siden:

Historien-dorisplate-tungediagnose

Her kan du få råd, vejledning samt behandling baseret på hvordan din tunge ser ud.  KLIK HER