Jetlag  (circadian rythm disorder) behøver ikke at genere din tur.

Jetlag er en forstyrrelse i din krops- og hjernefunktion, der kan opstå ved lange flyrejser fra vest imod øst, og hvor du passerer flere tidszoner. Der er ingen problemer, når du skal hjem i retning øst – vest.

Det sker heller aldrig ved flyrejser i retning nord – syd eller omvendt, fordi her passeres ingen tidszoner. Det er tidsforskellen, som kan genere vores biologiske ur, vores ”indbyggede ur”.

Når du flyver fra København til Saigon bliver den dag meget lang. Da du stod op om morgenen kl. 6, så var klokken allerede 3 om eftermiddagen i Saigon, og du skal flyve i 16 – 18 timer.

Det kan kroppen få svært ved at finde ud af, og så protesterer den hos nogen – ikke alle.

Det kan bl.a. have noget at gøre med, om du har flest flyvetimer i dagslys eller om natten.

Piloter og kabinepersonale kender vældig godt jetlags problematikken.

Jetlag – circadian rythm disorder – kan give gener i 1-3 dage efter ankomsten. Det er en slags kropslig stress og det påvirker hormonet melatonin, der bl.a. styrer vores søvnrytme.

Jetlag kan give et eller flere af følgende symptomer: Svært ved at falde i søvn, kortvarig søvn, træthed, nedsat præstationsevne, hovedpine, maveproblemer og kvalme.

Men heldigvis behøver du ikke at miste timer og dage – det meste kan forebygges af dig selv, og skulle du endelig være uheldig og fået jetlag, så kan det fint behandles med øreakupunktur.

Du kan selv forebygge jetlag på flere måder:

 • din egen forberedelse – uden stress.
 • når du er ombord i flyet – nyd det, slap af og gør wellness-øvelser.
 • når du er landet – indånd Vietnam!Før afrejsen – forebyg jetlag med disse anti-stress rå d:Vær så frisk som muligt, dermed mener jeg, at du ikke må være stresset, overarbejdet eller overtræt, når du møder op i lufthavnen. Det er heller ikke godt at have været til fest dagen før, at have drukket alkohol og være overtræt.Sørg for god planlægning af din bagage og papirer, så du ikke bliver stresset af disse ting.
 • Lav en pakkeliste i god tid – en for kufferten og en for håndbagagen. Tag et print med af dem, så er det nemt at pakke, når du skal retur.
  Bestil en plads i flyet yderst ved gangen, så forstyrrer du ikke dine medpassagerer, når du vil ud og gå en lille tur.Tag så lidt bagage med som muligt. Når du skal hjem, har du helt sikkert for lidt plads i kufferten.
 • Jeg kender mange, som lige måtte købe en ekstra kuffert til hjemrejsen!Vælg den mest velegnede påklædning til klimaet. Du kan købe alt i Vietnam, og billigt – også kopivarer af internationale mærker af stort set ALT!
 • Hav fornuftigt fodtøj på– og med. Du kommer til at gå meget.
 • Hvis du har en kostbar mobiltelefon (eller andet dyrt elektronisk grej) – så lad det blive hjemme og køb en billig mobiltelefon med taletidskort.Hvis du skulle miste din telefon, så er dit tab begrænset.
 • Der kan i øvrigt fås fordelagtige taletidskort for Vietnam – tjek det på internet. Hav altid lidt reserver med i US $. De kan bruges overalt i verden.Spis lette måltider dagen før afrejsen. Gå eller løb en god tur, hvis muligt og gå tidligt i seng.

 

Når du er ombord – forebyg jetlag:

Bestem forud, hvad du vil få tiden til at gå med – sove, læse, snakke, løse X og tværs, se film, spille spil, studere eller?

Hav den nødvendige underholdning med i en håndtaske/mappe incl. flysokker, oppustelig nakkepude, ørepropper og sovemaske. Nu skal du sidde på samme stol i måske 16-18 timer!

Smid skoene og tag flystrømper eller uldsokker på, det gør turen behagelig og du holder varmen i fødderne og undgår trætte, hævede fødder. Der bliver altid fodkoldt i et fly på langdistance.

Rejs dig tit og gå en tur i midtergangen – hvis muligt – for kredsløbet.

Drik meget vand, luften i et fly er tør – meget tør. Man har set tegn på dehydrering hos flyrejsende på lange distancer.

Du har tid nok, så du kunne fint lave et par små wellness-øvelser fra TVM- Traditional Vietnamese Medicine og fra TCM- Traditional Chinese Medicine.
Øvelserne er tilpasset den begrænsede plads.

Jeg foreslår en let øremassage som på samme tid virker beroligende og afslappende, men også opkvikkende. Du har et bioholografisk billede af din krop og dit hoved i øret – med en øremassage påvirkes begge dele.

Øremassage for wellness.

 

Gnid håndfladerne imod hinanden 10 – 12 gange for at skabe varme og energi.

 • Med 2 fingre, pege- og langfinger, på hver side af øret masseres op og ned – X antal gange –indtil der føles varme.
 • Massér begge ører. Du begynder på øreflippen med pege- og tommelfinger, hvor dumasserer ørekanten 5-6 gange. Brug fingrene på samme måde, som hvis du skulle trække etur op. Du skal nærmest ”nulre” ørekanten imellem fingrene. Begynd helt inde ved ansigtet.
 • Flyt fingrene et lille stykke opad og massér igen. Fortsæt hele ørekanten rundt,indtil du slutter øverst på øret, hvor det sidder fast på hovedet.Sæt en finger ind i nederste concha (bunden af øret) og massér i 10 sek. ved lette tryk medfingerspidsen – område for område, indtil du har berørt hele fladen. Fortsæt i øverste concha(bunden af øret) på samme måde. En øremassage må ikke vare længere end 1-2 min.Ref: TCM – Traditional Chinese Medicine, ear acupuncture.Benmassage for wellness:Undgå hævede ben og fødder. Prøv denne øvelse for kredsløb og lymfecirkulation i benene.
 • Brug foden og indersiden af benet, gerne uden på flystrømperne.
 • Gnid hænderne imod hinanden 15- 20 gange for at samle energi og varme.
 • Begynd med storetåen. Brug højre hånd til venstre ben og vice versa. Stryg let i små cirkler ien bevægelse imod uret (forestil dig at der sidder en urskive på indersiden af knæet) – 3-5gange på oversiden af tåen og fortsæt med de små cirkler (ca. 5-8 cm i diameter)
 • Arbejd hen over foden – imod anklen i små cirkler, 3 -5 gange rundt med hver cirkel.
 • Fortsæt rundt om anklen med en cirkelbevægelse, også imod uret, – 5 gange. Fortsæt i småcirkler på indersiden af underbenet op til knæet.
 • Gentag ”øvelsen” fra tå til knæ 5 gange.
 • Afslut med 3-5 lette strøg med flad hånd over foden, og op og ned ad underbenet til knæet.
 • Det er polaritetsmassage, hvor man faktisk ikke behøver at berøre huden, men ved hjælp afdin egen kraftige energiudstråling påvirkes benets qi.

 

Gentag benmassagen mange gange under flyrejsen. Den holder cirkulationen i benene i gang og dermed modvirkes hævede ben og blodstagnationer.

Ref: Professor, dr. Bui Quoc Chau, Saigon.

Når du er landet – indånd Vietnam!

Det første, som registreres, er det anderledes klima med tropeluft.
Når du kommer til hotellet – så tag et brusebad før noget andet – det bidrager til at modvirke en eventuel jetlags-påvirkning – og så kan eventyret begynde!

 

Hvis du får symptomer på jetlag: Det kan behandles med øreakupunktur:

Brug punkterne: # shenmen, # zero, # pineal, # insomnia 1, # insomnia 2.

Få nålebehandling eller kugleplastre.

Punktmassage er også effektivt. Det kan enhver udføre.

Her masseres hvert punkt 8- 10 gange med en palpérstav eller en ”rundslidt” blyant.

De 3 af punkterne er ikke med i min bog om øreakupunktur. Derfor har jeg lavet en lille øreskitse med punkterne. Den medfølger som bilag her, og den kan ses i ”Akupunktørens rejsehåndbog”.

Heldigvis er det de fleste, som oplever lange flyrejser uden overhovedet at få problemer med jetlag. Men nu ved du noget om jetlag, og hvis du vil sikre dig, så ved du, hvad du kan gøre.

Jeg ønsker dig en rigtig dejlig rejse med alle de oplevelser, du kan ønske dig, hvad enten du er turist

eller student. Du har mulighederne i Vietnam.

© Doris Damsgaard,  2012.

Akupunktur mod Jetlag