Aloe vera er en af de mest populære og velkendte lægeurter.

Aloe vera har været anvendt i årtusin-der i mange kulturer.

Aloe vera vokser bl.a. i Sydeuropa, Afrika og Amerika. Planten hører til en lilje-familie inden for sukkulenterne, og ikke til kaktusserne, som man umiddelbart skulle tro efter udseendet.

Aloe vera er en af de “store” lægeurter med en bred anvendelse.

Den kan dyrkes som potteplante i din vindueskarm, dog ikke i sydvindue med stærk og direkte sol. Det kan den dø af. Bortset fra det, så er den nem at dyrke. Plantes i lidt sandblandet jord og passes med vand af og til. Får aldrig utøj, mitter eller svamp.

Man bruger saften fra et blad ved brandsår og skoldninger, sår, læsioner, acne, kløe, herpes, eksem, psoreasis, vorter, insektstik, ømme og sarte gummer, fremme af hårvækst o.m.a. Ved brandsår og skoldninger påføres saften mange gange i løbet af dagen.

Man skærer et stykke af et “blad”. Bladene, som mere ligner tykke saftfyldte stilke, er fyldt med en klar gelé. Snittet på planten lukker sig helt efter nogle dage.
Det blad, som du har skåret af, virker som en selvlukkende tube – naturens egen opfindelse af en tube.
Bladet kræver ikke nogen særlig opbevaring, – endelig ikke i køleskab. Lad det blot ligge. Hver gang, du skal bruge noget gelé, skærer du en lille skive af og skraber en passende mængde gelé ud.
Geléen dufter af plantesaft og er aldeles ugiftig og ufarlig. Den kan faktisk indtages som et lægemiddel imod mave/tarmproblemer og parasitter.
Geléen smøres på sår eller skoldning flere gange dagligt. Der foregår en omgående heling og der bliver næsten intet ar.

Aloe vera har den specielle egenskab, at den indeholder et smertestillende stof og et celle-regenererende stof, som healer omgående.
Desuden gennemtrænger Aloe vera alle 3 lag i vores hud og “bærer næring” til alle lag.
Derfor anvendes Aloe vera i kosmetik og naturmedicin.
På grund af den gennemtrængende virkning kan andre stoffer “bæres med”.  Det kan være farvestoffer, tilsætningsstoffer i cremer, spray og salver. Det er derfor en god idé at læse eti-ketterne grundigt, før du anvender et produkt med Aloe vera, hvor der er tilsat andre stoffer.

Pas godt på din Aloe vera.

Lad den stå i vindueskarmen i køkkenet, så den er ved hånden, hvis nogen brænder sig på ovnen eller skolder sig.
Der er en art, som bliver 15-2o cm høj, og en anden som kan blive 40-50 cm høj, alt efter ur-tepottens størrelse. De får masser af skud i tidens løb, så du kan altid ha’ en reserve og samti-digt glæde andre med denne nyttige plante.
Lad en kopi af dette følge med de skud, som du giver bort.

Go’ fornøjelse med din Aloe vera!
Doris Damsgaard, Svendborg