Herpes labialis og genitalis

Vi møder ofte forkølelsessår i klinikken. Derfor bør vi som akupunktører – behandlere vide noget om disse sygdomme, som på samme tid er ens og alligevel forskellige.
Vi kan altid afvise en klient med forkølelsessår og bede vedkommende om at komme igen, når såret er lægt – på grund af smitterisikoen. Som behandler løber man nemlig en personlig risiko.
Men vi kan også bruge latex-handsker og tilbyde at behandle klientens HSV-1 – sår, som det altså er! Jeg har i min aktive tid som akupunktør behandlet temmelig mange klienter.

Herpes labialis og genitalis anses for generelt at høre til SOS-sygdommene – seksuelt overførte sygdomme, selv om man også kan smittes ved berøring eller blot et kys på munden. Derfor – hvis du får en klient med udbrud på f. eks. læberne – forkølelsessår – brug handsker, hvis du skal behandle personen. Og fortæl klienten, at det er forbudt at kysse kæresten og familiemedlemmerne, indtil såret er helt væk, ligesom de skal holde fingrene fra det, da de kan flytte smitstof rundt på andres og deres egen krop.
Derfor er det på en måde en ”uretfærdig” sygdom, for man kan blive smittet uden at vide det, og den, der smitter, kan være uvidende om, at han eller hun er smittebærer.
En person, som ved, at han eller hun er bærer af herpes-virus bør nævne det for en ny partner inden man indleder et intimt forhold.

Man taler om i lægekredse, at alle typer af SOS – sygdomme er i stærk stigning i disse år – ikke kun i Danmark og omliggende øer – men overalt i den vestlige verden..
HIV, AIDS, gonorré, syfilis, clamydia, kønsvorter og hele rækken – og altså også herpes genitalis og labialis samt forkølelsessår
I USA regne man med at 25 % af den voksne befolkning er konstaterede smittebærere af herpes-virus og at 80 % aner ikke, at de faktisk er smittebærere, fordi de aldrig har haft alvorlige udbrud.
Ifølge Netdoktor har ca.80 % af den voksne danske befolkning antistoffer imod HSV-1 i blodet og ca. 25 % har antistoffer imod HSV-2.
Cirka 20 % af alle med antistoffer får gentagne udbrud hele livet igennem.

Der er kun én måde at undgå det på – brug kondom og undgå oralsex samt berøring og kys ved udbrud.
Det er en selvfølge, at en person med herpes har en høj grad af personlig hygiejne – især håndhygiejne. Vask hænder – tit!

Herpes genitalis og labialis.
Disse ubehagelige lidelser hører til ”herpes-familien” og er en slags ”fætre”. De er fremkaldt af 2 forskellige virusser, som er tæt forbundne i deres optræden og måde at udarte sig på. De hedder henholdsvis herpes simplex -1 (HSV-1) og herpes simplex – 2. (HSV-2). Inkubationstiden er 2-12 dage.
HSV-1 optræder som regel på det orale område, læber, mund, tunge, gummer og hage og kaldes for herpes labialis.
HSV -2 optræder på genitalier og området omkring inkl. anus, og kaldes derfor herpes genitalis
De hører til i gruppen af SOS-sygdommene – seksuelt overførte sygdomme – (på engelsk STD sexual transferred disease), men smitten kan også overføres ved et kys eller blot berøring – hud til
hud – hvis der er en mikroskopisk rift i hud eller slimhinder.
Det er væsken fra blisterne, som almindeligvis indeholder smittestof, men sygdommen har den særegenhed, at der kan trænge smittestof ud igennem huden andre steder på kroppen end de inficerede områder og det kan også ske, selv om der ikke er et aktivt udbrud. Dermed giver sygdommen en uforudsigelig risiko for omverdenen.
Til trods for, at der er en videnskabelig bevist forskel på disse virusser, så har de næsten ens symptomer og de kan optræde andre steder på kroppen end normalt forventet.
Almindeligvis siger man, at HSV-1 forekommer over bæltestedet, og HSV– 2 forekommer under bæltestedet. Men det kan man ikke altid stole på. Virusset er begyndt at blande sig.
HSV er meget udbredt – mange mennesker aner ikke, at de er smittede, fordi de har sygdommen i en meget mild grad og næsten uden symptomer. Men den ligger og lurer i nervecellerne, ved nerveroden af trigenimus ganglion og sacrale ganglion, – hvor vores naturlige forsvarsceller ikke kan nå den og uskadeliggøre den.
Og – man vil være smittebærer for altid. Sygdommen kan ikke helbredes – kun lindres, man har ikke medicin eller behandlinger, som kan udrydde sygdommen. Der er dog det lyspunkt, at for de flestes vedkommende aftager antallet og styrkegraden af udbruddene med årene.

Der kan gives en meget stor hjælp med akupunktur, laser og naturmedicin samt rådgivning om livsstil.
Sygdommen kommer i udbrud ved en periode med træthed, lavt immunforsvar samt meget sol (ultraviolette stråler) i ansigtet.
Har man smitstoffet HSV-1 – i sig, kan der komme udbrud på læber, mund og området omkring munden. Det skyldes det ultraviolette lys i solstrålerne. Derfor skal man, hvis man ved, at man er bærer af HSV-1 bruge en solfaktor 15 eller mere, når man opholder sig i længere tid i solen, for at beskytte huden på læberne og dermed undgå et udbrud.
Andre faktorer, der udløser et angreb – her eller der – kan bl.a. være stress, chok, seksuel aktivitet, mekanisk irritation, og for kvinders vedkommende – menstruation. Der kan være mange andre årsager, og de gælder alle for begge typer virus.

Det uhyggelige er, at virus fra et sår kan angribe huden andre steder, og dermed overføres sygdommen ikke nødvendigvis ved seksuel kontakt. Blot et kys på munden af en smittet person, kan videregive virus til en anden og sagesløs person.
Derfor – kys aldrig børn på munden – deres immunforsvar er ikke altid helt udviklet – og du ved ikke om du er smittebærer, selv om du aldrig har haft noget synligt bevis.

Jeg har set HSV-1 klienter, der havde virus på læberne og som havde fået det ”bredt ud” over hele hagen, fordi de ikke var klar over, at det er forbudt at berøre et udbrud. Smitstoffet kan så at sige tværes ud og dermed give nye angreb. Derfor skal en behandler altid bruge Latex-handsker ved behandling af en sådan klient.

Hos kvinder kan en HSV-2 blive årsag til livmoderhalskræft. Gravide kvinder anbefales at føde ved kejsersnit for at undgå, at barnet smittes ved fødslen, hvis de har et udbrud i tiden for fødslen.

Det allerførste angreb efter at være blevet smittet, er altid det værste. Det kan vare i 2-4 uger og symptomerne aftager langsomt. Nogen får aldrig mere end dette ene udbrud, og man siger, at de har en inaktiv infektion.
Hos andre kan der komme fornyede udbrud. De er som regel milde i forløbet, og de heler hurtigere end det første angreb. Denne undertype kaldes en aktiv infektion.
Eventuelle senere udbrud vil blive svagere og svagere – og med længere intervaller. Det er dog trods alt en trøst. Men virus ligger tilbage i kroppen – for resten af livet.
Hvis man har en mistanke om eventuel smitte, er det klogt at aflægge lægen et besøg og få taget nogle prøver. Der er flere lægelige testmuligheder med forskellige grader af akkuratesse i resultaterne.

SYMPTOMER:
Symptomerne er næsten ens hos mænd og kvinder og for begge typer samt deres undertyper.

Symptomerne ved HSV–1, herpes labialis, populært kaldet forkølelsessår
er slet ikke så uskyldige, som de ellers kan lyde. Der kan være feber, hovedpine, irritabilitet, smerter og inflammation i munden og på gummerne. På 3. dagen for smitten, kommer der blister i mund og på gummer og tunge. Der går hul på blisterne og de kan blive til ujævne, grålige sår, som kan være meget smertefulde og de kan i visse tilfælde næsten forhindre personen i at spise. Sårene heler normalt ret hurtigt og alt er overstået indenfor ca. 14 dage – men virus er kun gået i dvale og kan let vækkes.

Symptomer ved HSV-2, herpes genitalis
Symptomerne begynder på anden-dagen for smitte og kan vare op til tre uger. Det begynder med kløe og smertefuld irritation i genitalier og området omkring. Der kommer røde inflammatoriske plamager på huden og oveni disse dannes små blærer. Blærerne indeholder en gullig, men klar væske. Enten brister de, når klienten kradser, fordi det klør, eller der går hul på dem af sig selv.
Der dannes nu sår, som er smertefulde og ømme. De vil hele op i løbet af 7-14 dage.
Der kommer yderligere symptomer:
Hovedpine, feber, kulderystelser, vanskelig og smertefuld vandladning, (der nogle gange forveksles med blærebetændelse), inkontinens og det modsatte: Klienten kan ikke komme af med urinen, der kan være tendens til hyppig vandladning, og nogle gange kan der kun være en trang til vandladning, men der kommer intet.
Der kan komme smerter og ubehag i lyskeområdet med hævede lymfekirtler i lysken, på halsen og i armhulerne. Alle former for seksuel udfoldelse vil være smertefulde. Der kan senere opstå sår i det genitale område, som er vanskelige at hele op – en pinefuld tilstand.

Herpes i anus og området omkring kan give smerter i lænden og i endetarmen. Der kan komme en fornemmelse af at skulle på toilettet, selv om der ikke kommer nogen afføring. Der kan forekomme et blodigt, slimet sekret, forstoppelse samt blærer i hele området – med samme forløb som beskrevet ovenfor.

LINDRENDE ALTERNATIVE BEHANDLINGER:
Vi kan med alternative behandlinger lindre meget. Vi kan bruge laser, nåle, naturmedicin samt vitamin/mineraltilskud og essentielle fedtsyrer.
Da det er nerveroden som angribes, bør vi se på natrium/kalium-balancen, (metal-elementet) samt B-vitaminer. Zink er et mineral som medvirker til sårheling, og da mange klienter i forvejen ofte er i underskud med zink, vil det være gavnligt med en 3-mdrs. kur med zink, magnesium og B-total.

HSV-1, herpes labialis:
Alm. laser – 30 mw i ½-1 minut på et sår = 2-3 joule) 2 gange om dage i 1-2 dage, vil få såret til at læges og forsvinde. Brug altid latex-handsker og sæt en eengangsplastic-hætte over sonden på laseren. Disse hætter følger som regel med eller kan købes ekstra hos leverandøren af apparatet.
Nextlaser: Hvis du bruger en next-laser, indstilles på ”regenerating” – og hvis er der smerter i såret, bruges ”analgesic” først med 2-3 perioder på hvert sår og derefter ”regenerating” – også 2-3 perioder. En periode svarer til 30 sekunder. Laseren har indbygget timer, som afgiver signal. Brug plastic-hætter til sonden, selv om den ikke må berøre hud eller slimhinder.

Min erfaring er, at i en periode med meget ultraviolet lys i solstrålerne fik jeg altid flere klienter på samme tid med udbrud på læberne og omkring munden. Disse udbrud var helt klart provokeret af solstrålerne. Klienterne mødte om morgenen tidligt for en laserbehandling og igen om aftenen for en ny laser-behandling. Det gentog vi i 2-3 dage, og så var sårene ved at hele op og ømhed og smerter var borte.

Det er vigtigt at forklare klienten, at det er forbudt at ”pille” i såret, da smitstof vil brede sig og med fingrene afsættes andre steder på kroppen. Når sårene bliver skorpede og tørre er smitterisikoen ikke så stor, men den er der!

Nålebehandling:
Der udføres ”bleeding” på TE 1 – bilateralt – og intet andet. Prikket i punktet skal give en rimelig ”pæn” bloddråbe, for at det virker. Gives i forbindelse med den lokale laserbehandling – også 2 gange dagligt.
Man kan bruge en såkaldt ”fingerprikker” beregnet for diabetikere. Kan købes på apoteket. Den er bedre og mere effektiv end den ”trekantede” nål, som man ser anbefalet i lærebøgerne.

Eciwo:
Her behandles bilateralt på punkterne for ansigt/mund ifølge professor Yinquin Zhangs metode, som et supplement. Der sættes en nål i hver hånd og der udføres en stærkt sederende behandling med løfte/sænke-metoden. Der skal komme et tydeligt mærkbart stød i hvert punkt. Dette gentages hvert 5. minut over 20 minutter og nålene fjernes.
.
Auriculoterapi:
Man måler alle aktive punkter i nedre concha – fra 0-punktet og ud til C-2 på kanten, som på en imaginær linie, hvor du sætter en nål i de fundne aktive punkter. Du begynder med 0-punktet. Næste nål i punktet ud for C-2 på kanten.
Derefter nåles de aktive punkter imellem disse, typisk 3-4 punkter. Nålene sidder i 20 min., hvorefter de fjernes.
Man kan supplere med Asp som sættes i punktet for trigenimus ganglion-området eller ”indre øre”.

Laser på ørepunkterne i stedet for nåle:
Man kan bruge laser på punkterne i stedet for nåle. Her behandles på de fundne aktive punkter med f. eks. 30 mw laser i 10 sekunder på hvert punkt.
Man kan også bruge en nextlaser – ”regenerating” – cirka 30 sekunder på hvert punkt.
Derefter sluttes med Asp som ovenfor.

HSV-2 – herpes genitalis
Genitalier: Vi behandler ikke lokalt her.
Vi skal se på hvilke meridianer, som løber igennem det angrebne område. Vi kan også behandle sacrale ganglion – f. eks. med Ex-21-punkterne – Huatuo.
Det er lever- og nyre- samt blæremeridianen, som vi kan bruge at behandle på.
Hvis der er angreb i og omkring anus – skal vi stadig se på nyre-meridianen, idet den har en indre gren, som løber fra bunden af kroppen og op til kraniet.

Nåle:
Sedér lever-hede: Lever 3 og 2 – nålene ud omg.
Derefter styrk lever-yin: Ny nål i lever 3 – toniserende + lever 8 + mp 6 – bl 67
Køle huden: Lunge 5 – fugt: Mave 40 – mp 9
Ex 21 i lænd + blære 27 – bl 28 – bl 30
Kløe: Bl 16 – mp10 – bl 40

Brug ikke alle punkter i samme arbejdsgang. Vælg højst 6-8 punkter. Ved næste behandling kan du bruge andre – alt efter klientens aktuelle tilstand. Gerne behandling 2 gange om ugen i første 2 uger.
Ved smerter i genitalier/testikler – Nyre 8 sederes – (2 cun o/Nyre 3 og ½ cun bag Nyre 7)
Alle sederinger foretages før al tonisering!

Eller moxa
på Nyre 11 – (5 cun under navlen og ½ cun lateralt for Ren 2) samt Nyre 12 – (4 cun under navlen og ½ cun lateralt for Ren 3)

Herpes i anus: Bl 57 bilateralt sederes + styrke nyremeridianens qi – gerne med moxa.

Eciwo:
Bruges som supplement. Søg punkterne for genitalier, underliv ifølge planchen og behandl ifølge prof. Zhangs metode: Det fundne punkt skal være meget præcist (det er ømt). En nål i punktet på hver hånd. Sedér til stød hvert 5. minut over 25 minutter.

Auriculoterapi:
Søg efter de relaterede punkter. Sæt en Asp i punkterne. Brug aldrig mere end højst 3 Asp ad gangen i et øre.

Forebyggelse af udbrud:
Det vil forebygge udbrud, når en herpes-smittet klient altid sørger for at holde sit immunforsvar intakt: D.v.s. at gå til akupunktur jævnligt for at styrke immunforsvaret, at forsøge at få en regelmæssig livsførelse, tilpas med motion og hvile, de nødvendige timers søvn, ernæringsrigtig kost, måske med ekstra B-vitaminer i en periode for at styrke nervebanerne, essentielle fedtsyrer og at undgå stress i enhver form. Hvordan med natrium/kalium-balancen?
Stress ”udhuler” vores immunforsvar.
Der findes kinesiske urteblandinger til herpes genitalis som kan lindre symptomerne – fra acupharma – tidl. Dragon Herbs og andre forhandlere.
Acupharma har f. eks. flg. forslag til HSV-1: Khan Herbs K 68 og til HSV-2: Khan Herbs K 54.

På nettet kan findes mange andre råd og midler.

Der kan findes meget information på internettet om herpes-sygdommene.
Gå ind på Google og søg på herpes. Der er meget info. Endnu mere kan findes på f. eks. puredirectory.com som er en rigtig god adresse:
Gå ind på Health, derefter Conditions and Diseases. Klik på Infectious Diseases – og klik videre på Herpes. Der er utallige oplysninger, sidste nye forskning fra hele verden, hvordan man lever sit liv med herpes, både i omgang med andre mennesker og hvordan man kan leve sit sex-liv.

Efter at have researchet yderligere har jeg fundet følgende løsrevne bemærkninger fra forskellige kilder på internettet, som jeg finder interessante:

Citater:
Herpes er ikke en ny sygdom. Den har været kendt i årtusinder og har plaget menneskeheden lige så længe.
Der er hverken i den vestlige eller østlige medicin noget middel til at helbrede, men der findes midler, som kan undertrykke symptomerne ved udbrud. Der forskes meget.
I den alternative verden findes også lindrende metoder og medikamenter: Klassisk kinesisk akupunktur ifølge med Auriculoterapi og Eciwo kan lindre og dæmpe symptomerne ved udbrud.
Der findes kinesisk urtemedicin, som kan gøre det samme. Moxa kan sandsynligvis også være en virksom metode.

De hyppigste spørgsmål.
FAQ´s (Frequently asked questions)

Kan spyt smitte?
Ja – Smittestoffet for HSV-virusser findes også i spyt. Derfor kan et kys smitte.

Kan man blive smittet i svømmehal, på toiletsæder eller i håndklæder?
Nej, lyder det fra alle lægelige og videnskabelige rådgivere. Det kan man ikke, fordi virus ikke er nogen hårdfør virus. Den kan heldigvis ikke overleve ret længe uden for menneskets krop.
Smitten sker altid ved hud-til-hud-kontakt – eller slimhinde-kontakt.

Kan en herpes-infektion forhindre graviditet?
Nej, men hvis der er udbrud omkring fødselstidspunktet vil lægerne anbefale kejsersnit for at hindre, at barnet smittes.

Er der andre følgelidelser af en herpes-infektion?
Man dør ikke af herpes – man lever med den. Men i sjældne tilfælde kan virusset angribe øjnene og dermed forårsage nedsat syn.
Øvrige følgelidelser er nævnt under symptomerne for de enkelte typer virus.

Den psykiske påvirkning.
I visse af beskrivelserne af symptomer ved en erhvervet HSV indgår også de følelser, som klienten helt forståeligt får, når det går op for ham/hende, hvad sygdommen egentlig indebærer.
Det kan være vrede, frustration over udsigten til fremtidens sexliv, nervøsitet over for partneren, både nutidige (medmindre han/hun allerede er herpes-bærer) samt over for eventuel ny partner. Det anses nemlig for god etik og moral at informere en ny sexpartner om, at man har herpes, ligesom det er en god idé at spørge, om han/hun har en herpes-infektion.
Man kan have et fungerende sexliv, undtagen i perioder med udbrud. Disse udbrud aftager med tiden. Der bliver længere og længere imellem dem, og de bliver svagere og svagere – heldigvis! Men virusset forbliver i kroppen.
Der er nogen, som bliver vrede på en sexpartner, tidligere eller nutidig, over at man er blevet smittet med HSV. Det er ikke altid rimeligt, for vedkommende kan have været uvidende om, at han/hun var bærer af virusset. Man kan nemlig være smittefarlig – også selv om der ikke er aktive udbrud.
Der er også nogen, som føler skamfuldhed over at have fået en SOS-sygdom (seksuelt overført sygdom). Det kan man ikke bruge til noget. Det gælder om at forstå sygdommen og indrette sit liv derefter i fremtiden, følge de råd man får om at opretholde et godt immunforsvar og leve fornuftigt. Citater slut.

Er laser en overset metode?
Jeg har, som beskrevet, oplevet, at forkølelsessår, herpes simplex, HSV-1, kunne læges på meget kort tid ved at behandle lokalt med laser (Unilaser 2000 og senere Nextlaser, da den kom frem). Det betyder selvfølgelig ikke, at al virus i kroppen er udryddet.

Læge Eva Grauengaard beskriver i sin bog: ”Akupunkturens Gåde”, at man har opdaget, at den lysstråle, som kommer fra en tændt moxarulle, har samme frekvens som en gennemsnitslaser med 632,8 nanometer.
I mange tilfælde kan man behandle tilstande med laser – som lige så godt kunne behandles med moxa – og omvendt.
Jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålet: Kunne det tænkes, at man med moxa – som egentlig er en mild og let regulérbar metode – kunne behandle herpesudbrud?
– som en supplerende behandling til tidligere nævnte.
Ifølge TCM, så er moxa fremragende til behandling af nerveskader og nerveirritation. Da herpesvirus angriber en nervespids og siver ind igennem denne nerve – ind til roden – kunne det så ikke være nærliggende at tænke, at det måtte kunne behandles med moxa?

Ifølge TCM er et udbrud på huden med blærer og gul væske at betragte som et fugt/hede-syndrom.
Normalt bør man ikke behandle hede-tilstande med moxa.
MEN – professor, dr. Bui Quoc Chau, Saigon, siger, at netop hudproblemer som ovennævnte, må gerne behandles med vietnamesisk moxa – og ofte med gode resultater. Han anbefaler metoden til acne, bylder og bumser!
Det kunne være interessant med et studie i denne teori.
©Doris Damsgaard, Svendborg,

Herpes behandling af dygtige akupunktører