HISTORIEN OM DORISPLATE

.

Nu har vi en standard på farven, som vi kan forholde os til og sammenligne med – den ændrer sig aldrig uanset om belysningen kan være forskellig eller behandlerne har et forskelligt farvesyn!

En rød tunge er jo ikke et entydigt udtryk – der er mange nuancer – og hver farve refererer til forskellige sygdoms-

billeder.

Tungediagnose – Tongue diagnosis

© Erik Gotfredsen – Doris Damsgaard 2010.

Desuden har mange mennesker et forskelligt ”farvesyn” – en forskellig opfattelse af farver og nuancer..

Det har ingen betydning for diagnostik fremover.

Det bliver fremover meget nemmere og helt præcist at referere til en tunges farve både i klinikken og i undervisningen.

En idé blev til virkelighed.

Farvekortet blev til på den måde, at Erik Gotfredsen havde set min bog om tungediagnose og købte et eget eksemplar.

Nogle af hans specialer er standardisering, systemplanlægning, røntgenbilleder, billed- og farvebehandling i sit arbejde på Århus Universitet..

Den viden var nyttig, da Erik i sin fritid ville være med til at udvikle et farvekort med tungens farver i en standard.

Erik foreslog at vi skulle udarbejde en standardisering af tungens farver. Jeg syntes godt om idéen, for jeg har altid savnet lige netop nogle faste regler for aflæsning af tungens farver. Hidtil har vurderingen af farverne ligget hos den enkelte behandler. I faglitteraturen ser man beskrivelser som en lyserød tunge, en rød tunge, og en lilla tunge. Men det er ikke godt nok.

En lilla tunge er rød purpur eller blå purpur, og en rød tunge kan være 2-3 forskellige røde farver.

Når disse farvebestemmelser skal være grundlag for en diagnose hos en klient, så må man kræve, at den er præcis og rigtig. Hver farve har sit eget sæt af symptombilleder og dermed forskellige sygdomstilstande, så kravene må nødvendigvis være høje.

Vi fandt ud af, at der ikke nogen steder i verden foreligger en standardisering af tungens farver. Der er et par besynderlige forsøg på at dissekere farverne rent videnskabeligt – men det er ikke noget, man kan bruge praktisk.

– så vi gik i gang. Jeg har et stort lager af tungebilleder i et repræsentativt udvalg fra børn til oldinge, fra normale til aldeles unormale, fra levende mennesker og til næsten døde – har 3, som er fotograferet ca. 10-14 dage før de døde. Den ene var narkoman med alt hvad dermed følger – udbrændte kropsvæsker med efterfølgende indre kulde, den anden døde af alderdom – kollaps af yang – og den 3. døde af cancer. Fotografen var hospitalsansat. Derfor kunne det lade sig gøre.

Jeg skal lige sige, at alle mine billeder er nutidige, fotograferet inden for de seneste 15 år, så der er ingen arkivbilleder i min samling. Derfor er symptomerne ved de “moderne” sygdomsbilleder med.

Det gælder f. eks. toksisk metal forgiftning (kviksølv og kobber), Modic´s sygdom, cancer i forskellige organer, KOL, sarkoidose, stress og udbrændthed o.m.a.

Nogle billeder har kolleger foræret mig i den gode sags tjeneste – andre har jeg selv taget af egne klienter igennem en årrække, og nogle billeder har jeg købt af akupunktører.

Jeg gennemgik i hundredvis af billeder inden for hver farve – 1 gang, 2 gange og 3 gange – før der var udskilt en samling, som kunne danne grundlag for at standardisere farven.

Derpå gik Erik i gang med at sammensætte de præcise farver, som standarderne skulle have.

Det medførte mange prøver og sammenligninger – og om igen – mange gange – ingen af farverne er rene farver, som bare kan hentes ud af et farvekort.

De skal fremstilles individuelt.

Endelig en dag havde vi en standard på de 9 farver, og så var vejen klar til et farvekort kunne fremstilles. Det skulle være handy og nemt at bruge, både ved direkte diagnosticering af en tunge og ved fotografering af samme.

Kortet blev kontrolleret og udsat for kliniske afprøvninger.

Det handlede om egnethed og holdbarhed i forhold til de hygiejniske krav, som må stilles til et farvekort, der holdes tæt op til – eller under tungen på klienterne.

Den valgte model for DorisPlate kan tåle afspritning rigtig mange gange.

Navnet DorisPlate har Erik Gotfredsen bestemt – “farvekortet skal bære dit navn, fordi du er en af de utrættelige pionerer inden for TCM og især tungediagnosen i Danmark). Tak, Erik!

Det var historien om, hvordan DorisPlate blev til. /Doris

Få flere informationer om tungediagnose her

Få en dygtig akupunktør til at give dig en diagnose af din ublance her