Ingefær

Zingiber officinale – må ikke forveksles med den danske have-ingefær, som er meget giftig, og som hedder Arum maculatum.

De har intet med hinanden at gøre. Zingiber officinale – karakter: en varmende urt, d.v.s. styrker chi og yang og giver indre varme, altså en Chi-tonic. Når en plante har betegnelsen: ”officinale eller officinalis” betyder det, at det er en lægeplante, som anvendes i fremstilling af medicin.

Anvendelse: Ingefær bruges i madlavningen og i folkemedicinenBruges i stor udstrækning ved indre kulde, kulderystelser, opkast, diaré, forkølelse, ondt i halsen, influenza, smerter i mave/tarm og fugtig hoste, kron. bronchitis samt kulde og fugt (gigt). Endvidere fremragende til behandling af alle slags rejsesyge: Fly – sø- og køresyge, svimmelhed, kolde hænder og fødder. Gigt er ifl. TCM – Traditional Chinese Medicine –  en ophobning af kulde og fugt.

Ingefær forbedrer blodcirkulationen og nedsætter blodtrykket. Virker regulerende på kolesterol og blodsukker. Fremmer produktion af fordøjelsesvæsker og -enzymer.

Bruges i mange kinesiske urteblandinger, naturmedicin og harmoniserer blandingerne.Frisk ingefær “løsner” overfladen (giver udskillelse via sved) ved behandling af forkølelse, feber, influenza, ondt i halsen, hudirritationer, udslæt.

Ingefær-te:Brug frisk ingefærrod, vask den godt og soignér skallen for løse skæl og skrammer, men skær ikke skallen væk.

Der er værdifulde lægende stoffer heri. Urteafkog eller te: Skær i skiver eller hak fint. Hæld 4-5 skiver i ca. 1/2 ltr vand. Lad simre i 15-20 min. ved svag varme. Kan drikkes varm eller kold, sødet eller usødet efter smag og behag med honning eller sukker.

Indtages kun over nogle dage: 1/4 dl x 2 dgl.Ingefær-te med lakridsrod:Urteblanding til urtete, kan bruges ved de her nævnte ubalancer: Tilsæt 3-4 stk. kinesisk Lakridsrod til Ingefær-afkoget. Lakridsrod: Karakter: Chi – toniserende, styrker Chi.

Lakridsrod indeholder bitterstoffer, som styrker binyrerne og dermed immunforsvaret.Brug den uden skal – frisk revet fint over havre- eller jawsgrød, i råkostsalat – især fin med revne gulerødder eller i en dressing. Brug den revet i forskellige retter og til marinader.

Effekt: Stimulerer adrenalin, reducerer inflammationer, styrker produktion af slimhindevæsker i led og løsner muskelkramper og -spændinger. Dæmper hoste, er mildt laxativ, god til gastro-intestinal svaghed og forstyrrelse, mavesår, forkølelse, halsbetændelse, astma, arthritis, artherosclerosis. Er feber – og smertedæmpende.

Lakridsrod anvendes desuden i mange medicinske blandinger for at forbedre smagen og harmonisere effekten af de øvrige urter og altså her sammen med Ingefær.

OBS: Længere tids indtagelse af store mængder lakridsrod kan give blodtryksforhøjelse.

Det er ikke alle kvinder der skal have Ingefær