Malurt i bægeret – en mulig kræftbehandling

Ældgammel kinesisk lægemiddel indeholder måske nøglen til en mere effektiv kræftbehandling.

Selvom genteknologien er en af den moderne kræftforsknings vigtigste discipliner, er der også andre veje, man kan gå. To amerikanske forskere har genopdaget det ældgamle naturlægemiddel malurt, og nu ser det ud til, at urten har et endnu uudnyttet potentiale i behandlingen af kræftsygdomme.

I det seneste nummer af tidsskriftet Life Sciences, kan professor Henry Lai og professor Narendra Singh fra University of Washington offentliggøre en undersøgelse, hvor malurt ekstrakt var i stand til at dræbe stort alle de former for kræftceller, det blev testet på.

Det var oldtidens egen medicinske brug af malurten, der bragte forskerne på sporet af urtens mulige potentiale som kræftmedicin. Allerede for tusind år siden brugte kinesiske læger malurtudtrækket Artemisinin til at behandle malaria med.

Den videnskabelige forklaring på stoffets virkning bunder i dets evne til at reagere med malariaparasittens høje indhold af jern.

Det slog forskerne ved University of Washington

At denne effekt måtte kunne udnyttes på kræftceller. Når celler deler sig, kræves der nemlig tilførsel af jern for at dna et i cellen kan kopiere sig selv til de nye celler.

Ved kræftsygdomme, hvor cellerne deler sig voldsomt, kræves der særligt store koncentrationer af jern, og forskernes taktik var derfor at ramme kræftcellerne på jernforsyningen. Ved at udsætte kræftceller for malurt kunne forskere således ødelægge cellernes evne til at optage jern – og til at dele sig.

Fordi kræftceller involverer meget større koncentrationer af jern i deres delingsproces end almindelige celler kunne forskerne endda gå meget målrettet efter kræftcellerne.

I modsætning til traditionel kemisk eller radioaktiv behandling, der udsætter hele kroppen for belastning, ser det ud til at malurten mere målrettet rammer kræftcellerne på deres svageste punkt.

De to forskerne har nu patenteret deres opdagelse.