Sundhedsfirmaer meldes til politiet.
Mange virksomheder, som udfører helbredstjek, tager blodprøver på folk uden at have tilladelse til det.

Sundhedsstyrelsen vil nu undersøge det brogede marked for helbredstjek og lægger op til at politianmelde sundhedsfirmaer, som bryder autorisationsloven, når de måler folks blodsukker og kolesteroltal. Det sker på baggrund af bl.a. en rundringning til 10 tilfældigt udvalgte sundhedsfirmaer, som viser, at hovedparten af mange såkaldte helbredskonsulenter bryder reglerne.

De tager blodprøver på folk – eller gennembryder huden ved et prik i fingeren – uden at konsulenterne er lægeuddannede eller fungerer som medhjælp for en autoriseret læge, der tager ansvaret for det.
Loven brydes
Morgenavisen Jyllands-Postens rundringning dokumenterer, at kostvejledere, fitnessinstruktører, massører, regnskabsassistenter og sygeplejersker i egne helbredsfirmaer ofte kaster sig ud i at lave kolesterol- og blodsukkermålinger ved at prikke en dråbe blod ud af kundens finger og overføre blodet til en målestrip.

Men ifølge autorisationsloven er det forbudt for andre end læger at lave den slags gennembrydning af folks hud, med mindre en tilknyttet læge har uddelegeret arbejdet til dem, fører tilsyn med det og samtidig tager det fulde ansvar, oplyser chef for Sundhedsstyrelsens tilsynsafdeling Anne Mette Dons.

Og loven bliver tilsyneladende brudt i stor stil, for virksomhedernes tilknytning til autoriserede læger er mildt sagt begrænsede. »Vi vil helt klart undersøge det nærmere, hvis vi får oplyst, at nogen ikke overholder loven. Loven er meget klar på dette område, og det ser ud som om, at den ikke bliver overholdt. Vi er klar til at politianmelde,« siger Anne Mette Dons.

Iflg. FPN